Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Présentation

  • : Alexandre Papilian
  • : Ne pas être seul dans la proximité de la création. - Partager ce qu'on peut partager pendant la lutte avec les ombres - pendant la danse avec. Personnalité(s) forte(s) et inconfondable(s), se faire intégrés dans des communautés riches en névrosées, bien intégrées dans le monde actuel.
  • Contact

Profil

  • Alexandre Papilian
  • Ecrivain et journaliste franco-roumain. Le sarcasme dépasse de loin la tendresse qui,elle, reste un voeu créateur de nostalgie. Volilà !
  • Ecrivain et journaliste franco-roumain. Le sarcasme dépasse de loin la tendresse qui,elle, reste un voeu créateur de nostalgie. Volilà !

Texte Libre

Rechercher

Archives

20 novembre 2010 6 20 /11 /novembre /2010 11:51

Placeri tulburi

 

In, 1983, cu un an înainte de a parasi România, publicam o carte, la editura Albatros, purtînd titlul Capricii. O carte care a atras atentia atît a cenzurii, cît si a publicului cultivat. Prima, avînd dificultàti cu cititul propriu-zis, s-a încrîncenat împotriva titlului – initial Marele Capriciu (devenit Capricii, asa... dintr-un capriciu)– si împotriva celor patru vignete « diabolice » din interiorul càrtii, vigntele care, împreuna cu coperta, « diabolica si ea », faceau aluzie, vezi bine, la familia Ceauso-regala din vremea respectiva. Mircea Sântimbreau, directorul editurii, si Domnita Stefanescu, redactorul de carte, au avut de-a face cu autoritatile încruntate si gata sa pedepseasca. Cum însa autorul – adica subsemnatul – începuse sa fie cunoscut de marele public, pe de o parte, si de Europa Libera, pe de alta, lucrurile au ramas în zona de penumbra a violentei de partid si de stat. Fapt care i-a încurajat pe critici sà laude cît se poate de mult cartea, deschizînd o noua iluzie în lumea închisa a ceauso-socialismului : se putea scrie si asa, spuneau criticii respectivi, libertatea ne sta la îndemîna, totul e sa vrem sa o atingem, sa o aducem în lumea reala.

- S-o aducem pe lume.

- Pe.

Ei bine, în aceasta carte exista un fragment intitulat « Broscaraia », care se petrece în lumea broastelor. Iar în aceasta lume a broastelor, la un moment dat, au loc varii miscari sociale de strada.

- Totul culminat cu o greva a politistilor si cu o bulibaseala (termen de extractie rroma) de nedescris.

Nu-mi închipuiam atunci, în 1983, cînd publicam cu chiu cu vai cartea Capriciilor, ca ele, aceste capricii, nu erau deloc departe de realitate. Actuala miscare de nemultumire a politistilor din România, plus demisiile mai mult sau putin mafiote si caraghioase si înca neduse la bun sfîrsit ale politistilor din nordul Moldovei, însà, ma fac sa-mi revizuiesc parerea pe care o aveam despre propria mea putere de premonitie.

Previziunea literara de atunci, revitalizata de evenimentele de acum îmi face plàcere, trebuie sa recunosc. E o placere vinovata, întrucîtva.

- Dar nu mai putin placere.

- O placere tulbure, perversa, desigur.

Dar nu mai putin placere.

In orice caz,, vinovatia si sentimentul de perversitate palesc mult cînd îmi pun întrebarea :

- Ce conteaza previziunea din Capriciifatà de Revolutia Mondiala.

Intr-adevar, ce ?

Poate nu mare lucru, desigur. Dar suficient pentru autorul Capriciilor scrise si publicate în România anului 1983, sa persevereze si sa-si continue întreprinderea, prin dezvoltarea unor personaje ca Icã si Lãcrãmioara Glandã, ca Stroe ori Zaharia Cocâltãu...

Pentru cititorii de limba franceza, textele despre care vorbesc, întrunite sub titlul Œufde fou, pot fi citite pe blogul meu...

- Si cine stie ce premonitii mais ascund si ele !...

Si... cine stie ce tulburi placeri vor fi dînsele capabile sa (mai) trezeasca în cine stie cine...

Partager cet article
Repost0

commentaires